top of page

10 gewoonten die stressvrije mensen onder de knie hebben

Is het je wel eens opgevallen dat sommige mensen nooit last van stress hebben?  Vraag jij je ook af hoe zij dit voor elkaar krijgen? Vindt hierbij 10 gewoonten van mensen die effectief met stressoren kunnen omgaan.

 

Vind jouw manier om te kunnen ontspannen

Je moet voor jezelf een manier zoeken om spanning te kunnen loslaten, om je lichaam te ontspannen en je geest tot rust te brengen.  Hiervoor zijn er diverse manieren: meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfullness, yoga…

Maar ook gewone activiteiten zoals een wandeling, een warm bad, een goed boek, genieten van een kopje kruidenthee… kunnen instant ontspanning bieden. Kijk wat jou het beste ligt en ga hiermee aan de slag.

Probeer het een onderdeel te maken van je dagelijkse activiteiten.

 

Voldoende en regelmatig slapen

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor een gezond en ontspannen leven.  Slaaptekort put je uit omdat je lichaam en geest zich niet voldoende kunnen herstellen.  Tijdens onze slaap vinden er allerlei herstelprocessen plaats waardoor ons lichaam ’s morgens weer optimaal kan functioneren.  Om snel in een diepe slaap te komen is het belangrijk dat je aandacht geeft aan je slaapomgeving, je rituelen voor het slapengaan en je slaapritme.

 

Verstandig eten

Je voeding speelt een belangrijke rol bij het onder controle krijgen van stress. Probeer voeding die je stress verhoogt te vermijden, denk vooral aan zoete ,zoute en vette voeding.  Beperk ook het gebruik van cafeïne en alcohol. Je lichaam heeft een evenwichtig voedingspatroon nodig om je in staat te stellen om optimaal met stress om te gaan. Dit betekent dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nodig hebt. Ook het drinken van voldoende water (1,5l) is heel belangrijk.

 

Veel bewegen

Bewegen heeft een heel gunstige invloed op de gevolgen van stress. Bij stress maakt ons lichaam hormonen aan (adre­naline, noradrenaline, maar vooral cortisol) die op lange termijn nadelig zijn voor o.a. de conditie van ons hart en onze bloedvaten. Wie actief beweegt, zorgt ervoor dat stresshormonen sterk worden verlaagd. Dat is ook de reden dat we ons na het sporten lichamelijk én geestelijk zo ontspannen voelen. Bewegen is dus de beste manier om van stress af te komen of stress te voorkomen.

 

Geen zorgen over futiliteiten

Hou belangrijke en onbelangrijke zaken goed uit elkaar.  Zie de zaken in de juiste proporties.

Veel dingen waar we ons aan ergeren zijn in werkelijkheid niet meer dan kleine irritaties. Door geen belang meer te hechten aan dit soort kleine ergernissen maak je het leven een stuk leuker en minder stressvol. Vraag jezelf af: Is deze gebeurtenis het waard om me druk over te maken?  Weet dat er eigenlijk maar weinig zaken in het leven écht belangrijk zijn.

 

Leid een georganiseerd leven

Het is belangrijk een zekere mate van controle te hebben over je omgeving.  Een rommelig en chaotisch leven leidt tot stress.  Zorg ervoor dat je orde op zaken hebt.  Deel bewust je tijd in. Maak gebruik van agenda’s en lijstjes met zaken die je moet afwerken, in volgorde van belangrijkheid.  Verlies je niet in details.

 

Probeer minder snel boos te worden

Boosheid is een emotie die je dikwijls instant stress geeft.  Weten hoe je met boosheid kan omgaan is een zeer waardevolle kwaliteit.  Veel boosheid komt door vervormd denken.  Misschien heb je onrealistische verwachtingen en word je boos als daar niet aan voldaan wordt? Of misschien baseer je je op bepaalde gedachten die je hebt?  Weet dat je gedachten bestaan uit veronderstellingen of beelden van de buitenwereld. Het is een interpretatie van de "werkelijkheid" buiten ons. Met andere woorden: je kunt zo tegen de zaken aankijken als je zelf wil. Probeer jezelf eens te observeren en check of de gedachten over iets, iemand of jezelf wel juist zijn. Kun je er ook anders tegenaan kijken, bijvoorbeeld wat positiever?  Heeft die persoon die zo vervelend deed dat ook zo bedoeld? Was die ruzie het waard?  Vaak gaan we van bepaalde veronderstellingen uit.  Controleer of het klopt wat je denkt.

 

Druk je gevoelens uit

Als je leert hoe je je gevoelens kunt uitdrukken, word je zelfbewuster, wat leidt tot een betere mentale en fysieke gezondheid. Voordat je iets anders kunt doen, moet je erkennen en accepteren dat je gevoelens zult hebben en dat daar niets mis mee is. Gevoelens zijn nooit goed of fout, ze zijn er gewoon.

Herken de manier waarop je lichaam reageert op je gevoelens. Gevoelens worden gedreven door emoties.  Door goed te letten op je lichamelijke reacties kun je de gevoelens herkennen zodra ze opkomen.  Maak er een gewoonte van om je gevoelens op papier te zetten.  Als je je gevoelens tastbaar maakt, kun je ze beter ordenen en duidelijker maken. Het schrijven in een dagboek blijkt stress drastisch te verminderen, het immuunsysteem te versterken en het gevoel van algeheel welzijn te verbeteren.

 

Onderschat de waarde van sociale relaties niet

Verwaarloos de belangrijke mensen in je leven niet.  Breng tijd door met familie, vrienden en kennissen.  Zorg voor mensen om je heen die naar je luisteren en om je geven.  Mensen opzoeken en omgaan met leuke, gezellige, inspirerende mensen is erg goed voor je emotioneel welzijn. Het dwingt je ook minder met jezelf bezig te zijn en juist op anderen af te stemmen. Mensen zijn sociale wezens en  hebben  contacten nodig om alles weer in een gezond perspectief te kunnen zien.   Bovendien verhoogt het de motivatie om goed voor jezelf te zorgen. 

 

Gebruik je gevoel voor humor

Studies hebben al langer aangetoond dat lachen heel wat voordelen heeft voor je gezondheid.

Lachen heeft een gunstige invloed op je immuunsysteem en bovendien komen er endorfines vrij die voor een gelukzalig gevoel zorgen.  Als je lacht, ontlaad je emotionele en lichamelijke spanning, waardoor je stressniveau onmiddellijk daalt.  Dus lach om het gedoe en de ongemakjes in het leven en zorg dat je om jezelf kan lachen en neem het leven niet te serieus.

bottom of page